Αρχαιολόγος: ανακαλύφθηκε πήλινη σφραγίδα μπορεί να ανήκε στον βιβλικό προφήτη Ησαΐα

Ένας αρχαιολόγος στο Ισραήλ λέει ότι μια σφραγίδα που ανακάλυψε η ομάδα της κατά τη διάρκεια ανασκαφής στην Ιερουσαλήμ πριν από αρκετά χρόνια μπορεί να ανήκε στον βιβλικό προφήτη Ησαΐα, καθώς φέρει το εβραϊκό όνομα και βρέθηκε στην ίδια περιοχή όπου μια άλλη σφραγίδα που φέρει το όνομα του βασιλιά Εζεκία είχε ανακαλυφθεί χρόνια πριν.

“Φαίνεται ότι ανακαλύψαμε μια εντύπωση σφραγίδας, η οποία μπορεί να ανήκε στον προφήτη Ησαΐα, σε μια επιστημονική, αρχαιολογική ανασκαφή”, ανακοίνωσε ο Δρ Eilat Mazar του Εβραϊκού Πανεπιστημίου, του οποίου η ομάδα ανασκαφής έκανε την ανακάλυψη το 2009 κοντά στο νότιο τοίχο του Ναού.

Λέει ότι η σφραγίδα, ή bulla, σίγουρα είναι εγγεγραμμένη με το όνομα Yesha’yah, που σημαίνει Ησαΐας, ή ο Γιαχβέ είναι σωτηρία. Στη συνέχεια ακολουθείται από αυτό που φαίνεται να είναι η λέξη “nvy.”Επειδή η σφραγίδα είναι ελαφρώς κατεστραμμένη, δεν είναι γνωστό αν υπήρχε ένα aleph μετά το “y”, που σημαίνει ότι έγραφε τη λέξη “προφήτης”, ή αν τα γράμματα σήμαιναν κάποια στιγμή αλλού.

Ωστόσο, καθώς ο 2.700χρονος bulla βρέθηκε κοντά σε μια άλλη σφραγίδα που έφερε το όνομα του βασιλιά Εζεκία, ο Mazar λέει ότι θα είχε νόημα αν η σφραγίδα ανήκε πράγματι στον βιβλικό Προφήτη.

“Βρήκαμε το σήμα σφραγίδας του 8ου αιώνα π. χ.που μπορεί να έχει γίνει από τον ίδιο τον προφήτη Ησαΐα μόλις 10 πόδια μακριά από εκεί που ανακαλύψαμε νωρίτερα το πολύ δημοσιευμένο bulla του βασιλιά Εζεκία του Ιούδα”, εξήγησε.

“Αν συμβαίνει αυτό το bulla είναι πράγματι αυτό του προφήτη Ησαΐα, τότε δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη να ανακαλύψουμε αυτό το bulla δίπλα σε ένα που φέρει το όνομα του βασιλιά Εζεκία, δεδομένης της συμβιωτικής σχέσης του προφήτη Ησαΐα και του βασιλιά Εζεκία που περιγράφεται στη Βίβλο”, πρόσθεσε ο Mazar.

Το 2015, ο Mazar ανακοίνωσε ότι ενώ μεγεθύνει έναν αριθμό bullas που είχε καταγράψει το πλήρωμά του, ένα μέλος της ομάδας συνειδητοποίησε ότι μία από τις μικρές σφραγίδες που βρέθηκαν κοντά στην παλιά πόλη Ιερουσαλήμ έφερε την υπογραφή του βιβλικού βασιλιά. Περιείχε τόσο κείμενο όσο και σχέδιο φτερωτού ήλιου.

“Ανήκει στον Εζεκία [γιο] Αχαζ βασιλιά του Ιούδα”, έγραφε.

Η σφραγίδα που φέρει το όνομα του Ησαΐα ανακαλύφθηκε όχι μακριά από το σημείο όπου ανασκάφηκε και ο βασιλιάς bulla.

Σύμφωνα με Bible.ca, ” ο βασιλιάς Εζεκίας, ένας από τους πιο πιστούς βασιλιάδες του Ιούδα, και ο προφήτης Ησαΐας ήταν σύγχρονοι και πιστοί άνθρωποι του Θεού. Ζούσαν σε μια εποχή όπου το έθνος του Ιούδα είχε υποφέρει από μεγάλες περιόδους απιστίας και η αναβίωση της πίστης που βίωσε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Εζεκία ήταν βραχύβια και ελλιπής όσον αφορά τον πληθυσμό.”

“Η Ασσυριακή Αυτοκρατορία είχε ξεπεράσει τη Συρία και το Ισραήλ. Με την έναρξη της βασιλείας του Sargon II, η Ασσυρία είχε κατακτήσει τη Σαμαριά, την πρωτεύουσα του Ισραήλ. Ο γιος του, Sennacherib, στη συνέχεια επιτέθηκε στον Ιούδα. Η εκστρατεία του το 701 π.χ. απέτυχε λόγω της παρέμβασης του Θεού. Η δικαιοσύνη του βασιλιά Εζεκία και του προφήτη Ησαΐα συνέβαλαν στην πτώση του Σενναχειρείμ.”

Ο Mazar αναγνώρισε σε ένα δελτίο Τύπου ότι ο Εζεκίας εξαρτιόταν από τον Ησαΐα για συμβουλή.

Ο Ησαΐας 38 περιγράφει επίσης ότι ο Ησαΐας προφήτευσε σε έναν θανάσιμα άρρωστο Εζεκία ότι έπρεπε να βάλει το σπίτι του για να πεθάνει. Τότε ο Εζεκίας έστρεψε το πρόσωπό του στον τοίχο και ικέτευσε με δάκρυα, ” θυμήσου τώρα, Κύριε, σε παρακαλώ, πώς περπάτησα μπροστά σου με αλήθεια και με τέλεια καρδιά, και έκανα αυτό που είναι καλό μπροστά σου.”

Ο Κύριος έδωσε τότε εντολή στον Ησαΐα να συμβουλεύσει τον βασιλιά ότι είχε ακούσει την προσευχή του και θα του έδινε άλλα 15 χρόνια ζωής. Ο Εζεκίας ανακτήθηκε όπως υποσχέθηκε ο Θεός.

Previous post Οι Δημοκρατικοί βουλευτές εισάγουν και πάλι ψηφίσματα “Ημέρα του Δαρβίνου” στη Βουλή, Γερουσία
Next post Αμφιλεγόμενος νόμος κατά της μετατροπής που εισήχθη στη Haryana της Ινδίας

Αφήστε μια απάντηση