Το ύφασμα “Royal Purple” που χρονολογείται στην εποχή του βασιλιά Δαβίδ ανακαλύφθηκε στο Ισραήλ

Απομεινάρια από μωβ βαμμένο ύφασμα χρονολόγηση μέχρι την εποχή του βασιλιά Δαβίδ έχουν ανακαλυφθεί στην κοιλάδα Timna στο Ισραήλ.
Σύμφωνα με αναφορές, οι ερευνητές βρήκαν “υπολείμματα υφασμένου υφάσματος, φούντα και ίνες από μαλλί βαμμένα με βασιλικό πορφυρό”, το πρώτο από τα οποία, χρησιμοποιώντας ραδιοανθρακική χρονολόγηση, έχει βρεθεί ότι χρονολογείται στην εποχή του σιδήρου, 1.000 π. χ.
“Η αρχαιολογική μας αποστολή ανασκάπτεται συνεχώς στην Τίμνα από το 2013. Ως αποτέλεσμα του εξαιρετικά ξηρού κλίματος της περιοχής, είμαστε επίσης σε θέση να ανακτήσουμε οργανικά υλικά όπως υφάσματα, κορδόνια και δέρμα από την εποχή του σιδήρου, από την εποχή του Δαβίδ και του Σολομώντα, παρέχοντάς μας μια μοναδική ματιά στη ζωή σε βιβλικούς χρόνους,” περιέγραψε ο καθηγητής Erez Ben-Yosef από το Τμήμα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ.

Οι ερευνητές λένε ότι η πορφυρή χρωστική ουσία προέρχεται από τρία είδη μαλάκιο που βρίσκονται στο κοντινό Μεσογείου: την Ενωμένη Χρωστική ουσία-Πορφύρας (Hexaplex trunculus), η Ακανθώδης Ουσία-Πορφύρας (Bolinus brandaris) και το Κόκκινο Στόμα Ροκ-Shell (Stramonita haemastoma).
Διεξήχθησαν δοκιμές στο Πανεπιστήμιο Bar Ilan για τον εντοπισμό του είδους, με βάση άλλες βαφές που ανακατασκευάστηκαν χρησιμοποιώντας τους αδένες βαφής των μαλακίων.

“Στην αρχαιότητα, η πορφυρή ενδυμασία συνδέθηκε με την ευγένεια, με τους ιερείς και φυσικά με τα δικαιώματα. Η πανέμορφη σκιά του μωβ, το γεγονός ότι δεν ξεθωριάζει και η δυσκολία στην παραγωγή της βαφής, η οποία βρίσκεται σε μικρές ποσότητες στο σώμα των μαλακίων, το έκαναν το πιο πολύτιμο από τις βαφές, οι οποίες συχνά κοστίζουν περισσότερο από το χρυσό”, εξήγησε ο Δρ Naama Sukenik με την αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ σε δήλωση.

“Μέχρι την τρέχουσα ανακάλυψη, είχαμε συναντήσει μόνο απόβλητα μαλακίων-κελύφους και potsherds με μπαλώματα βαφής, τα οποία παρείχαν στοιχεία για την πορφυρή βιομηχανία στην εποχή του σιδήρου. Τώρα, για πρώτη φορά, έχουμε άμεσες αποδείξεις για τα ίδια τα βαμμένα υφάσματα, που διατηρούνται για περίπου 3000 χρόνια”, χαιρόταν.

Ο Sukenik είπε επίσης στο The Jerusalem Post ότι η ανακάλυψη βοηθά τους ερευνητές να μάθουν περισσότερα για τους κατοίκους της ανώτερης τάξης που κάποτε ζούσαν στην Timna.

“Ενώ δεν μπορούμε να πούμε σε ποιον ανήκαν τα θραύσματα των υφασμάτων που βρήκαμε, ένα πράγμα είναι σίγουρο: αν μπορούσαμε να ανοίξουμε τις ντουλάπες του βασιλιά Δαβίδ ή του βασιλιά Σαλομόν, θα βρήκαμε ρούχα βαμμένα σε αυτό το χρώμα”, εξήγησε.

“Είναι λάθος να υποθέσουμε ότι αν δεν έχουν βρεθεί μεγάλα κτίρια και φρούρια, τότε οι βιβλικές περιγραφές της Ενωμένης μοναρχίας στην Ιερουσαλήμ πρέπει να είναι λογοτεχνική μυθοπλασία”, περιέγραψε επίσης ο Ben-Yosef. “Η νέα μας έρευνα στο Timna μας έδειξε ότι ακόμη και χωρίς τέτοια κτίρια, υπήρχαν βασιλιάδες στην περιοχή μας που κυβερνούσαν πολύπλοκες κοινωνίες, σχημάτιζαν συμμαχίες και εμπορικές σχέσεις και διεξήγαγαν πόλεμο ο ένας στον άλλο.”

“Ο πλούτος μιας νομαδικής κοινωνίας δεν μετρήθηκε σε παλάτια και μνημεία από πέτρα, αλλά σε πράγματα που δεν αποτιμήθηκαν λιγότερο στον αρχαίο κόσμο – όπως ο χαλκός που παράγεται στην Τίμνα και η πορφυρή βαφή που εμπορευόταν με τα χυτήρια χαλκού.”

Στο 2 Chronicles 2: 7, Ο βασιλιάς Σολομών είπε: “στείλτε μου Τώρα, λοιπόν, έναν άνθρωπο πονηρό να εργάζεται με χρυσό και με ασήμι και με χαλκό και με σίδηρο και με πορφυρό και πορφυρό και μπλε, και αυτό μπορεί να επιδεξιότητα στον τάφο με τους πονηρούς άνδρες που είναι μαζί μου στον Ιούδα και στην Ιερουσαλήμ, τους οποίους ο Δαβίδ ο πατέρας μου έδωσε.”

Περιέγραψε επίσης τις Παροιμίες 31 γυναίκα ως εκείνη που ” φτιάχνει καλύμματα ταπετσαρίας; τα ρούχα της είναι μεταξωτά και μοβ.”

Ο Ιησούς φορούσε ομοίως μια πορφυρή ρόμπα πριν από τη σταύρωσή του, όπως αναφέρει στο John 19:5, “τότε ήρθε ο Ιησούς εμπρός, φορώντας το στέμμα των αγκάθια και το πορφυρό ρόμπα. Και λεγει προς αυτους ο Πιλατος, Ιδου ο ανθρωπος.’”

Previous post Πρώτος αιώνας μ. Χ. σπίτι με εκκλησία που ανακαλύφθηκε στη Λαοδικεία
Next post 2,000-year-Old βιβλικά κείμενα που βρέθηκαν στο Ισραήλ, 1ο από τη Νεκρά Θάλασσα Scrolls

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.