Οι φυσικοί ισχυρίζονται ότι έχουν εντοπίσει την ημερομηνία του ήλιου που στέκεται ακόμα για τον Joshua, σύμφωνα με αμφισβητούμενη έκθεση

Δύο Βρετανοί φυσικοί ισχυρίζονται ότι έχουν εντοπίσει την ημερομηνία ενός γνωστού γεγονότος στην Παλαιά Διαθήκη και έχουν επαληθεύσει την ιστορικότητά του χρησιμοποιώντας αστρονομικά δεδομένα. Ωστόσο, ένας Χριστιανός αστροφυσικός λέει ότι το συμπέρασμά τους είναι ελαττωματικό και δεν ευθυγραμμίζεται με το βιβλικό κείμενο.

Σε πρόσφατη έκθεση που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Astronomy & Astrophysics, ο Colin Humphreys του Πανεπιστημίου του Cambridge και ο Graeme Waddington του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης περιγράφουν μια δακτυλιοειδή ηλιακή έκλειψη που συνέβη στις 30 Οκτωβρίου 1207 π. χ.

“Σε μια δακτυλιοειδή έκλειψη, η σιλουέτα του δίσκου της Σελήνης περιβάλλεται από ένα λεπτό δακτύλιο φωτός από τον μη εκλειπτικό ήλιο και το επίπεδο φωτισμού στη γη είναι περίπου ισοδύναμο με το σούρουπο”, εξήγησαν οι φυσικοί.

Ο Humphreys και ο Waddington υπολόγισαν ότι η δακτυλιοειδής έκλειψη του Οκτωβρίου 1207 Π.Χ. ήταν ορατή από τη γη της Χαναάν. Λένε ότι η έκλειψη θα μπορούσε να βοηθήσει να εξηγήσει ένα αινιγματικό γεγονός που περιγράφεται στο Joshua 10, όταν ο ήλιος στάθηκε ακίνητος κατά τη διάρκεια μιας από τις μάχες των Ισραηλιτών.

“[Joshua] είπε στα μάτια του Ισραήλ, ” ήλιος, στέκεστε ακόμα επάνω Gibeon και εσύ, φεγγάρι, στην κοιλάδα Ajalon,” Joshua 10:12 δηλώνει.

“Και ο ήλιος στάθηκε ακίνητος και το φεγγάρι έμεινε, μέχρι που οι άνθρωποι είχαν εκδικηθεί τους εχθρούς τους”, διαβάζει ο ακόλουθος στίχος. “Δεν είναι αυτό γραμμένο στο βιβλίο του Jasher; Και εσταθη ο ηλιος εν τω μεσω του ουρανου και εσπευσεν να μη καταβη ολην ημεραν.”

“Και δεν υπήρχε τέτοια μέρα πριν από αυτό ή μετά από αυτό”, προσθέτει ο στίχος 14.

Επειδή η εβραϊκή λέξη για ” στάθηκε ακίνητη “μπορεί επίσης να μεταφραστεί” σιωπηλή “ή” χαζή”, οι Βρετανοί φυσικοί λένε ότι είναι εύλογο ότι αυτός ο λογαριασμός στον Joshua περιγράφει την ηλιακή έκλειψη του 1207 Π.Χ., όταν ” ο ήλιος και η Σελήνη σταμάτησαν να κάνουν αυτό που κάνουν κανονικά.”

“Με άλλα λόγια,” έγραψαν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, “το κείμενο αναφέρεται σε μια ηλιακή έκλειψη, όταν ο ήλιος σταματά να λάμπει. Καθώς μια ηλιακή έκλειψη μπορεί να συμβεί μόνο όταν η Σελήνη βρίσκεται ακριβώς ανάμεσα στη γη και τον ήλιο, η ίδια η Σελήνη δεν είναι ορατή και έτσι δεν αντανακλά το φως του ήλιου στη γη—όπως ο ήλιος, έχει “σταματήσει να λάμπει” επίσης.”

“Οι σύγχρονες αγγλικές μεταφράσεις, οι οποίες ακολουθούν τη μετάφραση του King James του 1611, συνήθως ερμηνεύουν αυτό το κείμενο για να σημαίνει ότι ο ήλιος και η Σελήνη σταμάτησαν να κινούνται”, δήλωσε ο Humphreys, σύμφωνα με δήλωση του Πανεπιστημίου του Cambridge. “Αλλά επιστρέφοντας στο αρχικό εβραϊκό κείμενο, διαπιστώσαμε ότι ένα εναλλακτικό νόημα θα μπορούσε να είναι ότι ο ήλιος και η Σελήνη μόλις σταμάτησαν να κάνουν αυτό που κάνουν κανονικά: σταμάτησαν να λάμπουν.”

Όχι μόνο θα μπορούσε η έκλειψη να έχει νόημα για τη βιβλική αφήγηση, αλλά η ημερομηνία του 1207 π.χ. συμφωνεί με άλλα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι Ισραηλίτες διεξήγαγαν πόλεμο με τους Χαναναίους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επιστημόνων, η ηλιακή έκλειψη ήταν ορατή αργά το απόγευμα και το βράδυ, από τις 3:30 μ.μ. έως το ηλιοβασίλεμα. Κατά τη διάρκεια της κορυφής της έκλειψης, το 86% της περιοχής του ηλιακού δίσκου καλύφθηκε από τη Σελήνη.

Καθώς η έκλειψη προχώρησε, οι Ισραηλίτες θα είχαν δει ένα παράξενο νωρίς το σούρουπο που μείωσε σημαντικά τη φωτεινότητα του ήλιου αργά το απόγευμα. Αλλά τότε η μέρα θα φαινόταν να επεκτείνεται καθώς η φωτεινότητα του ήλιου αποκαταστάθηκε κάπως μετά την κορυφή της έκλειψης, πριν το σκοτάδι τελικά περιβάλλει τη γη μετά το ηλιοβασίλεμα.

“Σε προ-επιστημονικές κουλτούρες μια τέτοια απροσδόκητη απόκλιση από την κανονική συμπεριφορά από την πλευρά του ήλιου θα μπορούσε να εμπνεύσει μόνο δέος και η αντιληπτή αλλαγή στο επίπεδο του περιβάλλοντος φωτός θα μπορούσε φυσικά να περιγραφεί από την άποψη της κανονικής τάξης των πραγμάτων—δηλαδή, το σούρουπο”, έγραψε ο Humphreys και ο Waddington. “Αυτό που οι Ισραηλίτες θα είχαν δει ήταν ένα διπλό σούρουπο.”

“Εάν γίνει αποδεκτή, αυτό φαίνεται να είναι η παλαιότερη ηλιακή έκλειψη που καταγράφηκε”, περιέγραψαν.

Ωστόσο, ο αστροφυσικός Δρ Jason Lisle, ο ιδρυτής του Ινστιτούτου Βιβλικών Επιστημών, δήλωσε στο Christian News Network ότι το συμπέρασμα που προέβαλαν οι Humphreys και Waddington “δεν ταιριάζει με το βιβλικό κείμενο.”

“Ο Joshua 10: 13 χρησιμοποιεί δύο διαφορετικές εβραϊκές λέξεις για να περιγράψει τη διακοπή του ήλιου στον ουρανό.ένα νόημα να σταματήσει, το άλλο να σταματήσει ή να παραμείνει ακίνητο”, εξήγησε. “Μαζί, δείχνουν σαφώς ότι ο συγγραφέας σήμαινε να μεταφέρει την ιδέα ότι η φαινομενική κίνηση του ήλιου σταμάτησε.”

“Επιπλέον, το κείμενο λέει ότι” ο ήλιος σταμάτησε στη μέση του ουρανού “(μια σαφής ένδειξη ότι η κανονική φαινομενική του κίνηση σταμάτησε)” και δεν έσπευσε να κατέβει “(για να συνεχίσει την ημερήσια κίνηση του) “για περίπου μια ολόκληρη μέρα” (έτσι η μέρα ήταν πολύ μεγαλύτερη από το συνηθισμένο)”, συνέχισε ο Lisle. “Αυτό δεν συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας ηλιακής έκλειψης.”

Περιέγραψε επιπλέον ότι επειδή ο ήλιος στάθηκε ακίνητος στη μέση του ουρανού για τον Joshua, το γεγονός πιθανότατα έλαβε χώρα γύρω στο μεσημέρι. Ωστόσο, καθώς οι Humphreys και Waddington περιγράφουν την αναφερόμενη ηλιακή έκλειψη τους όπως συμβαίνει μεταξύ 3:30 έως το ηλιοβασίλεμα, τα δύο γεγονότα δεν μπορούν να είναι ένα στο ίδιο.

“Ο Joshua 10: 14 λέει ότι δεν υπήρχε τέτοια μέρα πριν ή μετά από αυτό. Αλλά υπήρξαν πολλές ηλιακές εκλείψεις σε όλη την ιστορία”, σημείωσε επίσης η Lisle. “Το κείμενο σημαίνει σαφώς να απεικονίσει ένα θαυμαστό γεγονός που δεν θα επαναληφθεί ποτέ.”

Είπε ότι δικαιολογημένα ” μερικές φορές οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να εξηγήσουν τα πάντα στη Γραφή με φυσικά φαινόμενα.”

“Αλλά ο Θεός δεν περιορίζεται στις φυσικές διαδικασίες”, διακήρυξε ο Lisle.

Previous post Νεαρή γυναίκα που άφησε το Ισλάμ σκοτώθηκε στο Ιράκ
Next post Πράξη λογοκρισίας; Η σελίδα Wikipedia για τον επιστήμονα που υποστηρίζει το Intelligent Design διαγράφηκε

Αφήστε μια απάντηση