Ανακάλυψη πήλινης σφραγίδας από την πρώτη περίοδο του ναού που θεωρείται ως άλλη υποστήριξη του βιβλικού κειμένου

Η ανακάλυψη μιας πήλινης σφραγίδας 2.700 ετών που χρονολογείται από την εποχή του πρώτου ναού θεωρείται ως μια άλλη συναρπαστική υποστήριξη πληροφοριών που έχουν ήδη περιγραφεί στη Βίβλο.

Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ανέφερε τη Δευτέρα ότι η σφραγισμένη πήλινη πινακίδα βρέθηκε στο Western Wall Plaza κατά τη διάρκεια αρχαιολογικής ανασκαφής και διαθέτει απεικόνιση δύο ανδρών που φορούσαν ριγέ ρούχα με γόνατο με τις λέξεις “ο κυβερνήτης της πόλης” παρακάτω στα αρχαία εβραϊκά.

Ο Δρ Shlomit Weksler-Bdolah, ο οποίος ηγήθηκε της ανασκαφής, δήλωσε ότι η σφραγίδα πιθανότατα χρησίμευσε ως αναμνηστικό από τον κυβερνήτη της ημέρας, έναν από τους υψηλότερους αξιωματούχους που όρισε ο βασιλιάς.

“Το εύρημα της σφράγισης με αυτόν τον τίτλο υψηλού επιπέδου, εκτός από τη μεγάλη συνάθροιση πραγματικών σφραγίδων που βρέθηκαν στο κτίριο στο παρελθόν, υποστηρίζει την υπόθεση ότι αυτή η περιοχή, που βρίσκεται στις δυτικές πλαγιές του δυτικού λόφου της αρχαίας Ιερουσαλήμ, περίπου 100 μ. δυτικά του όρους του Ναού, κατοικήθηκε από υψηλόβαθμους αξιωματούχους κατά την πρώτη περίοδο του Ναού”, περιέγραψε.

“[T]του είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια σφράγιση βρίσκεται σε μια εξουσιοδοτημένη ανασκαφή. Υποστηρίζει τη βιβλική απόδοση της ύπαρξης Κυβερνήτη της πόλης στην Ιερουσαλήμ πριν από 2.700 χρόνια”, σημείωσε επίσης ο Weksler-Bdolah.

Οι καθηγητές Tallay Ornan του Εβραϊκού Πανεπιστημίου και Benjamin Sass του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ παρατήρησαν επίσης ότι τόσο τα βιβλικά όσο και τα εξω-βιβλικά κείμενα δηλώνουν ότι η Ιερουσαλήμ είχε κυβερνήτη στην αρχαιότητα. Η Παλαιά Διαθήκη, διαβάζεται από Εβραίους και Χριστιανούς, αναφέρει τους κυβερνήτες της Ιερουσαλήμ σε τουλάχιστον δύο ιστορικές σημειώσεις.

“Και έφερε όλους τους ιερείς έξω από τις πόλεις του Ιούδα, και μόλυνε τα ψηλά μέρη όπου οι ιερείς είχαν καεί θυμίαμα, από Geba σε Βηρ-σαβεέ, και φρέναρε τα ψηλά μέρη των πυλών που ήταν στην είσοδο της πύλης του Ιησού του κυβερνήτη της πόλης, που ήταν στο αριστερό χέρι ενός ανθρώπου στην Πύλη της πόλης,” 2 Kings 23:8 διαβάζει.

“Τώρα, στο δέκατο όγδοο έτος της βασιλείας του, όταν είχε καθαρίσει τη γη, και το σπίτι, έστειλε Σαφάν, ο γιος του Αζαλία, και Maaseiah ο κυβερνήτης της πόλης, και Joah, ο γιος του Ιωαχάζ ο καταγραφέας, για να επισκευάσει το σπίτι του Κυρίου του Θεού του,” 2 Chronicles 34:8 περιγράφει επίσης.

Η σφραγίδα παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα στον σημερινό δήμαρχο της Ιερουσαλήμ, Νιρ Μπάρκατ, ο οποίος παρατήρησε ότι “είναι πολύ συντριπτικό να λαμβάνετε χαιρετισμούς από την Ιερουσαλήμ της πρώτης περιόδου του Ναού.”Η περίληψη θα είναι προσωρινά σε έκθεση στο γραφείο του.

“Αυτό δείχνει ότι ήδη πριν από 2.700 χρόνια, η Ιερουσαλήμ, η πρωτεύουσα του Ισραήλ, ήταν μια ισχυρή και κεντρική πόλη”, πρόσθεσε ο Μπάρκατ. “Η Ιερουσαλήμ είναι μια από τις αρχαιότερες πρωτεύουσες του κόσμου, που κατοικείται συνεχώς από τον εβραϊκό λαό για περισσότερα από 3.000 χρόνια. Σήμερα έχουμε το προνόμιο να συναντήσουμε ένα άλλο από τη μακρά αλυσίδα προσώπων και ηγετών που έχτισαν και ανέπτυξαν την πόλη. Είμαστε ευγνώμονες που ζούμε σε μια πόλη με τόσο υπέροχο παρελθόν και είμαστε υποχρεωμένοι να εξασφαλίσουμε τη δύναμή της για τις επόμενες γενιές, όπως κάνουμε καθημερινά.”

Το Christian News Network έφτασε σε απαντήσεις στη Γένεση για σχόλια σχετικά με την ανακάλυψη. Ο ερευνητής Tim Chaffey είπε ότι το εύρημα είναι μια ακόμη επιβεβαίωση αυτού που έχει ήδη γραφτεί στις Γραφές.

“Η αρχαία πήλινη σφραγίδα που βρέθηκε κοντά στο Δυτικό Τείχος χρονολογείται στην πρώτη περίοδο του ναού και αναφέρει τον κυβερνήτη της πόλης. Η Παλαιά Διαθήκη αναφέρεται στη θέση του κυβερνήτη στην Ιερουσαλήμ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ένας ρόλος που διορίστηκε από τον βασιλιά. Ετσι, αυτή η ανακάλυψη φαίνεται να είναι μια ακόμη σε μια μακρά σειρά αρχαιολογικών ευρημάτων που επιβεβαιώνουν την ακρίβεια και την ιστορικότητα της Βίβλου,” αυτός είπε.

Previous post “Ο Λόγος του Θεού είναι αληθινός”: ο γεωλόγος λέει ότι η ασυνήθιστη ανακάλυψη στην Ανταρκτική επιβεβαιώνει τον βιβλικό λογαριασμό πλημμύρας

Αφήστε μια απάντηση